„Dookoła żubra” – bliżej bizonów
O bizonach – o ich historii, znaczeniu w życiu i kulturze dawnych północnoamerykańskich Indian oraz współczesnych mieszkańców USA, a także oczywiście o zwyczajach tych zwierząt można było posłuchać podczas spotkania z cyklu „Dookoła żubra”. Prezentację przygotował Gustav Kisielinski, który przyjechał do Polski ze Stanów i obecnie jest studentem III roku weterynarii na SGGW. Zgromadził wiele interesujących informacji na temat bizonów, podzielił się także swoimi wrażeniami z podróży do Parku Narodowego Yellowstone, gdzie zobaczyć bizony nie jest szczególnie trudno. Zdarza się, że wchodząc stadnie na drogi na dłuższy czas blokują ruch, są jednak nieodmiennie ogromną atrakcją.
Obecnie bizony, których liczba po dramatycznym załamaniu w XIX wieku na skutek masowych rzezi osiągnęła dziś niemal bezpieczny dla gatunku poziom, są chronione w parkach narodowych USA i Kanady, ale na niektórych obszarach stanowią zwierzynę łowną. Polowania odbywają się jednak pod kontrolą i są limitowane, by nie zagroziły populacji.
Wiele bizonów żyje w prywatnych hodowlach. Niektóre zwierzęta są specjalnie tresowane (choć nie są łatwe do układania) na potrzeby hollywoodzkich filmów. Od drugiej połowy XX w. popularność zyskuje krzyżówka bizonów z domowym bydłem, o nazwie beefalo, o określonej proporcji genów pochodzących od obu gatunków. Beefalo są płodne, a ich mięso odznacza się wyjątkowymi walorami odżywczymi i smakowymi.