Maria Sobczuk

Pestycydy są zagrożeniem dla zdrowia żubrów

Lidia Sternik-Stempkowska|04.02.2020

Naukowcy SGGW we współpracy z uczelniami lubelskimi zbadali próbki wątroby żubrów z puszcz Białowieskiej, Knyszyńskiej i Boreckiej oraz kilku osobników z zagród hodowlanych. Wykazano pozostałości trzech substancji aktywnych pestycydów w wątrobach żubrów z populacji knyszyńskiej: dwóch fungicydów i jednego insektycydu. Co prawda stężenia substancji nie były wysokie, niemniej jednak w większości przypadków stwierdzono więcej niż jedną substancję w próbce. Jest to o tyle istotne, że możliwe jest synergiczne działanie takich substancji, zwiększając znacznie ich toksyczność. Autorzy wywnioskowali, że karmienie żubrów w hodowlach oraz dokarmianie populacji wolnościowych jest bezpieczne dla żubrów. Wykryte substancje w populacji knyszyńskiej są efektem żerowania żubrów na intensywnie uprawianych polach uprawnych, głównie z rzepakiem ozimym. Artykuł opublikowany w czasopiśmie PLoS One można znaleźć tutaj.

 

 

Lidia Sternik-Stempkowska|24.04.2020

Wymiana obroży telemetrycznej u żubra w Nadleśnictwie Żednia

W styczniu u krowy „Karpiny” wymieniono obrożę telemetryczną. W celu wymiany obroży tak samo jak w przypadku jej zakładania po raz pierwszy, zwierzę poddawane jest immobilizacji. To najbezpieczniejsza zarówno dla ludzi jak i zwierząt metoda unieruchamiania żubrów. Immobilizacja dokonywana jest poprzez wystrzelenie z broni pocisku ze środkiem usypiającym. Takie czynności zawsze dokonywane są przez lekarza... Czytaj dalej
Lidia Sternik-Stempkowska|23.04.2020

Po co dokarmiamy żubry zimą?

Wraz z nadejściem wiosny kończy się sezon na zimowe dokarmianie żubrów. W zależności od miejsca i pogody trwa on średnio od listopada do marca lub nawet kwietnia. Nadleśnictwa wykładają tony owsa, buraków pastewnych, kilkaset bel siana, tony kiszonki i sianokiszonki, oraz lizawki solne. Wiele osób zastanawia się po co właściwe dokarmia się żubry w wolnożyjących... Czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności